Header Ads

РОМ-ови и Андроид | Шта и Како?

Данас, који год паметни телефон да узмеш, пун је свега и свачега. Овај проблем, деловао је решен са појавом Андроида, међутим ни тада се нисмо много одвојили од Ај-О-Ес оперативног система. Међутим, са ниским ценама Андроид мовилних уређаја, расла је и база корисника истог. Већ у самом старту, многи "модери" дошли су до свакаквих, лудих ствари које се могу урадити на телефону. Пре свега, осмишљени су покретачи, који су омогућили свако кориснику да одабере свој изглед, повећа фонт, одабере иконице, замени геџете и мноштво других. Меморија на самом почетку није представљала проблем, јер су у питању биле ниске резолуције, мали број фајлова, као и могућност пребацивања апликација са интерне на екстерну меморију. Данас, много шта се променило. Више популарне апликације, попут Фејсбука, Инстаграма, Снепчета, ВоцЕпа не могу се пребацити на екстерну меморију, а уз све то произвођачи у своје телефоне убацују и спонзорисане, беспотребне апликације. Да би се овај проблем решио, "модери" су осмислили такозване РОМ-ове, који су као засебни оперативни системи базирани на истом или сличном кернелу, као и "сток" оперативни систем. Ово је допринело уклањању беспотребних апликација, пребацивању поједних на екстерну меморију, коришћењу званично неподржаних апликација итд.
Овај процес, за почетнике може деловати врло тежак и компликован, тако да бих те замолио да испратиш цео процес детаљно, јер може доћи до трајних оштећења телефона (софт-брик (решив) или пак хард-брик (нерешив)). Такође, важно је напоменути, да се откључавањем "бут-лоудера" или "рутовањем" заобилази право на гаранцију при софтверским оштећењима телефона.

Одабир РОМ-а

Пре инсалације самог РОМ-а, потребно је, наравно, одабрати један. Мораш одабрати ПРОВЕРЕНИ РОМ за ТАЧАН модел телефона пре инсталације. Ово је јако важно, јер свака непажња може довести до лошег исхода по твој телефон. Примера ради, телефон ЏТР12-02 није исто што и ЏТР12-002 и може довести до трајног оштећења. "Где да набавим један?", питаш се. Одговор је прост, на неком од домаћих форума, типа "AXE Forum" или на неком од страних, типа "XDA Developers' Forum". При одабиру РОМ-а, морамо се и осврнути на тзв. "changelog" који указује на проверене и непроверене функционалности РОМ-а. Такође, један од битнијих фактора јесте и верзија Андроида коју покреће овај РОМ, као што је 4.1.1 Џели-бин или 8.1 Орео. Ови ће најчешће бити запаковани у .зип датотеку, али ако нису, то можемо мануелно урадити помоћу софтвера као што је ПиЗип или 7зип.

Одабир Рикаверија

Рикавери, можемо посматрати као БИОС рачунара, мада то није то. Помоћу овог софтвера, обавоћемо потребне кораке за безбедну инсталацију или бекап РОМ-а, као и за фабрички ресет и још много ствари. При одабиру рикаверија, можемо се фокусирати на два примарна : TWRP и CWM. Разлика између ова два јесте у томе што први користи екран телефона и реагује на додир истог, док други за оријентацију користи комбинацију дугмади за промену јачине звука и укључивање/искључивање. Наравно да нисмо ограничени на само ова два, али су то два у којима се људи најлакше сналазе и који су доступни за највећи број телефона. Након што одаберемо рикавери, потребно га је инсталирати на телефон. Процес није уобичајен, па зато морамо користити или АДБ конзолу или неки софтвер, попут Одина, ФлешТула или ичег сличног. Све што треба урадити, јесте потражити упутство за ваш модел телефона на интернету.

Рутовање

Након инсталације рикаверија, ако желимо да имамо све могућности нашег РОМ-а, потребно је "рутовати" уређај. Пре свега, исто као и за рикавери, постоји мноштво различитих начина, па их је тешко обухватити у једном посту. Потребно је само претражити упутства на интернету, којих има мноштво на појединим форумима. Важно је само заобићи апликације за рутовање, као што је КингРут или КингоРут, пошто оне убацују малициозни софтвер у ваш уређај.

Бекап података

Након инсталације новог оперативног система, будите спремни да изгубите све податке са вашег телефона. Да бисмо спречили ово, морамо их сачувати на одређени екстерни уређај или у клауд меморију. Најчешће ћете желети да одрадите бекап подешавања нестандардног покретача, ако неки користите (нпр. Нова или Апекс), фотографије, музику, видео записе, контакте и поруке. Контакте можете сачувати и на свој Џи-Мејл налог, па ће се аутоматски синхронизовати на новом уређају или оперативном систему.

УСБ отклањање грешака

Уколико није било потребно за инсталацију рикаверија, сада јесте. Да бисте ово укључили, потребно је отворити подешавања телефона. Затим отићи у секцију О Телефону, па притиснути седам пута серијски број или број израде, у зависности од уређаја. Након овога, добићете поруку на екрану која ће рећи нешто типа : "Честитамо, постали сте програмер!". Сада ћемо поново отворити подешавања телефона и отворити сегмент Опције за Програмере. У овој секцији имаћемо опцију УСБ отклањање грешака, коју ћемо штиклирати.

Бекап ИМЕИ броја (за Самсунг кориснике)

Ако поседујете Самсунг телефон, некада се догоди да након инсталације РОМ-а партиција која садржи ИМЕИ број буде избрисана. Као резултат овога, ваш телефон неће моћи да се повеже на мрежу и биће као мали таблет. Да бисмо ово избегли, потребно је поседовати .НЕТ фрејмворк на нашем Виндоуз рачунару, као и Самсунг УСБ драјвере, док на телефону треба инстлирати апликацију звану БизиБокс. Након завршених припрема, потребно је преузети програм ЕФС Профешнл, на наш рачунар, распаковати га и покренути га као Администратор. Затим у апликацији треба одабрати ЕФС Профешнл и сачекати да се у доњем делу програма излистају информације о нашем телефону. Након овога, одемо у секцију Бекап и одаберемо модел телфона у Дивајс Филтер менију на извлачење. ЕФС ће проверити где се налази партиција са ИМЕИ бројем, а ми ћемо одабрати Селект Ол. На самом крају, пристнућемо Бекап и ЕФС ће направити копију те партиција не телефону и рачунару.

Пуњење батерије

Батерију нашег телефона морамо напунити до бар 70%, јер су ови процеси склони трошењу великог напона. Уколико наш телефон не буде био способан да издржи читав процес инсталације, може доћи до непотпуне инсталације и хард-брика, од којег нема опоравка.

Научимо да укључимо рикавери мод

Да бисмо користили погодности које нам нуди наш рикавери, морамо бити способни да га укључимо. Ово се може учини на два начина, софтверски или хардверски. 
Уколико не планирате да експериментишете са РОМ-овима, хардверски процес неће нанети никаква оштећења вашем телефону. Све што је потребно да урадите, јесте да искључите телефон и да током наредног укључивања држите притиснуте дигме за укључивање и дугме за утишавање/појачавање тона (у зависности од вашег рикаверија, пробајте један ако не успе други).
Међутим, много безбеднији начин по ваше типке телефона јесте коришћење одређених апликација. Неке од ових јесу РОМ Менаџер, Квик Бут, Репид Бут и Рубут Фаст.

Бекап тренутног РОМ-а

Тренутни РОМ морамо бекаповати за случај софт-брика из ког можемо опоравити телефон. Овим методом ћемо направити копију функционалног и оригиналног оперативног система нашег телефона, са свим пратећим апликацијама. Ако сте спремни да инсталирате модификовани РОМ, онда морате имати и рикавери, а сјајна ствар код њих је што нам омогућују да бекапујемо тренути сток или модификовани РОМ на интерну или екстерну меморију телефона. У рикаверију, одаберемо опцију Бекап енд Рисотр. Да бисмо бекаповали РОМ на интерну меморију, изаберемо само Бекап, а уколико желимо бекап на екстерној меморији, одаберемо Бекап ту СД кард или Бекап ту икстернал сториџ. Ромови ће бити сачувани у фолдеру назван по имену рикаверија.

Инсталација РОМ-а

Након свих претходно наведених припрема, можемо се сматрати спремим за инсталацију неког од РОМ-ова. Пре свега, морамо пребацити РОМ који желимо да инсталирамо на СД картицу телефона. Након овога, потребно је пратити следеће :
  1. Укључити телефон у рикавери моду
  2. "wipe data/factory reset"
  3. "wipe cache partition"
  4. Одемо у "advanced" па "wipe dalvik cache" и "wipe battery stats"
  5. "install zip from sd card" , затим "choose zip from sd card" па одаберемо .зип фајл нашег РОМ-а
  6. Рестартујемо телефон
Након овога, наш телефон би требао да буде спреман за употребу. Сада само треба проверити апликације које су инсталиране на њему. Уколико желите апликације попут Гугл Плеја, Гугл Крома, Џи-Мејла или осталих Гугл апликација, потребно је инсталирати ГАППС, што означава пакет Гугл апликација.

Инсталација ГАППС-а

Пре свега, преузмите најновији ГАППС пакет доступан за вашу верзију Андроида. Након овога, потребно је пребацити их на СД картицу у .зип фајлу, а затим урадити следеће :
  1. Укључимо телефон у рикавери моду
  2. "install zip from sd card" , затим "choose zip from sd card" па одаберемо .зип фајл нашег ГАППС-а
  3. Рестартујемо телефон
Сада би требало да све Гугл апликације буду инсталиране на нашем уређује, а уколико нешто фали поновимо процес са другачијом верзијом.

Шта даље?

Након што смо успешно инсталирали нови РОМ на нашем Андроид уређају, као и пре постоје многи нивои модификације пакета иконица, покретача, закључаних екрана, али сада и одабира појединачних апликација за контакте, поруке, продавницу итд. Сада, када знаш процес инсталације, можеш да пробаш и неке друге РОМ-ове и испиташ који ти највише одговара, као и да комбинујеш апликације. Ово нам наравно отвара пут и до апликација које захтевају "рут привилегије" уз нашу потпуну контролу њиховог рада.
Као и увек, ако мислиш да је ово било од користи, можеш поделити на Фејсбуку замрелом, Твитеру (ако га користиш) или Гугл Плусу (ако знаш шта је ово ЛОЛ), као и да оставиш коментар са корекцијама, а Леприкон вам жели да нађете неку своју детелину са чет'ри листа или да приђеш тој девојци ако имаш ... петљу. ;)

Нема коментара

Омогућава Blogger.