Header Ads

Вестерн Диџитл Далтонисти - Десктоп Едишн ;)

Кад ош да узмеш нови хард, неки тамо ти каже : "Узми црвени!", а други довикује : "Плави, плави!", а ти ко јарац ту седиш и кажеш : "Па брате, ако узимам Сафира Нитро Плус, па ваљда ми иде Љубичасти, ај узећу њега.". Истина је, да је Вестерн Диџитл црвени, онај који ће посао радити у 90% случајева, али има ту још опција. Ако си икад био у оваквој ситуацији, можда си се запитао чему тај "Ве-Де плави" или "Ве-Де Еф-Е", овај артикал је ту за све вас "Ве-Де далтонисте", да разјасни функцију већинске Ве-Де понуде. Наравно, нећу ја улазити дубоко у не знам какве детаље, али површинско знање биће довољно и теби и већини људи да одаберу свог коња.

Хард дискови за Десктоп машине

Наши вољени инженјери фирме Вестерн Диџитл, у стању су да направе стотине различитих модела хард дискова који се комотно могу користити за исту намену, али имају неке засебне функције, па су скупљи или јефтинији у зависности од тога. С обзиром да је приоритет Вестерн ставио на десктоп кориснике, ти дискови немају никакве специфичне функције, па су стога и доста јефтини и приступачни. У ове хард дискове спадају следећи :

Вестерн Диџитл - Плави

Најјефтинији Вестерн Диџитл хард дискови, наравно са најмањим капацитетом и брзинама писања. Величина су између 250ГБ и 1ТБ. Такође, ови дискови долазе са 2 године гаранције. Најбољи диск у колико је реч о "Баџет билд", с обзиром да су јефтини а квалитетни. Дискови сами по себи нису значајно тихи, нити гласни, а брзине писања су просечне, тако да не можете очекивати "бутовање" система за 10ак секунди, у колико се набаца само пар програма.

Вестерн Диџитл - Плави - ССХД

Овај диск, јесте нешто између ССД-а и ХДД-а. У себи има 8ГБ МЛЦ флеш меморије, која му омогућује да у појединим ситуацијама има перформансе ССД-а. Има неки вид "вештачке интелигенције", па је способан да сам пребаци одређене фајлове на МЛЦ меморију. Ово значи да има боље перформансе од ХДД-а, али не и перформансе ССД-а. Такође, са квалитетом долази и цена, тако да су скупљи од обичних "плафих" дискова.

Вестерн Диџитл - Зелени

Важно је напоменути, да ови дискови више не припадају засебној линији дискова, већ су то "по новом" "плави" дискова чија се ознака завршава са словом З. Ови дискови постоје са капацитетом од 500ГБ до 6ТБ. "Зелени" јесу најтиши десктоп дискови произведени од стране Вестерн Диџитла. И поред тога што су доста тихи и слабији што се тиче потрошње од "плавих", ови имају боље перформансе, док је ценовна разлика фактички незнатна. Наравно, не поседују никакве специјалне функције, па зато и имају приступачну цену. Услед недостатка икаквих заштитних функција, многи саветују избегавање више од једног, евентуално два комада у систему, мада ово не знам из личног искуства.

Вестерн Диџитл - Црни

Дискови ове групе намењени су, пре свега, људима који желе добре перформансе и велики продор за складиштење, а уједно да не плате превише. Ако се упореде са осталим дисковима намењеним просечним десктоп корисницима, ови имају око 15-20% боље перформансе. Проблем настаје, када сазнамо да модел највећег капацитета ове серије, има 4ТБ простора. Ово значи, да ће 6ТБ-ни модел "зеленог" диска имати боље перформансе од 4ТБ-ног "црног". Такође, важно је напоменути, да су ово најбучнији дискови намењени просечним десктоп корисницима.

Да закључимо ...

Вестерн Диџитл у својој понуди има многобројне дискове, који својим могућностима у потпуности оправдавају различите називе. Ако те је мрзело да читаш, ово је оно укратко :
- плави : јефтин
- плави : ссхд
- зелени : тих
- црни : брз
Наравно, ако желиш да напишем и за остале ВД дискове, остави коментар или подели овај пост на Фејсбуку, Твитеру (ако ико то користи) или пак замрелом Гугл Плусу (ако знаш шта је ово), а Леприкон вам жели да нађете по једну детелину (с чет'ри листа) хехе.

Нема коментара

Омогућава Blogger.